Hosting Nedir?

 Hosting nedir?

Farz edelim bilgisayarınız üstünde yeni bir doküman oluşturdunuz. Bu dökümanı gizlemek için o dosyayı bilgisayarınızın diskine kayıt edersiniz ve bilgisayarınızı kapatırsınız. Peki bu dökümanın sizin internet sayfanız olduğunu düşünün.


Web sayfalarınızı internet ortamında kendi bilgisayarınız üstünde barındıramayacağınıza göre size çok kuvvetli, yedi gün yirmi dört saat hizmet verebilen ve her türlü yoğunlukta problemsiz internet sitenizi hızlı bir şekilde yayınlamaya devam edecek bir bilgisayara gereksiniminiz var demektir. Bu bilgisayarlara teknik olarak server denilmekte.


Hosting; şahıs ve organizasyonlara ilişkin internet sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz bir şekilde internet üstünde yayınlanmasına imkan tanıyan, kuvvetli tesisat ve yazılımsal internet sunucularının birleşimi ile oluşturulmuş bir internet sitesi yayınlama hizmetidir. Hazırlanan internet sayfaları, denetim panel üzerinden türlü dosya aktarım yazılımları ile bu ilerlemiş internet sunuculara yüklenir, domain tanımlamaları yapılır ve yayına hazır duruma getirilir. Bu hizmetin bir başka adı dahi barındırma hizmetidir. Özellikle internet sitesi tasarımcıları ve webmaster lar arasında internet hosting biçiminde de adlandırılır. Hosting hizmeti yardımıyla internet siteleriniz dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat erişilebilir duruma gelir.


" Hosting; şahıs ve organizasyonlara ilişkin internet sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz şekilde internet üstünde yayınlanmasını gerçekleştiren bir internet sitesi yayınlama hizmetidir. "


Hosting ne sebeple tüketilir?

Hosting

En basit söylemiyle internette internet sitenizi yayınlamak ve erişilebilebilir olmasını istiyor iseniz hosting hizmeti edinmeniz birinci gerekliliktir.


Farz edelim şahsi bir blog sayfası ile deneyimlerinizi insanlar ile bölüşmek istiyorsunuz. Ya dahi üretmekte olduğunuz bir ürünün internet üzerinden satışını yapmak istiyorsunuz. Ya dahi bireylerin biraraya gelip deneyimlerini paylaştığı, sosyalleştiği forum oluşturma niyetiniz var. Tüm bu hayaller için hosting hizmetine gereksinim duyarsınız.


Edinmiş olduğunuz bu hizmetin pekçok özellikleri bulunuyor. Sayfalarınızın hızlı olması, sayfalarınıza uygulanan muhtemel saldırıların ve içerik kayıplarının önüne geçecek emniyet yazılımlarına sahip olması, dünyanın her yerinden erişilebilir olabilmek için internet sunucularının en nitelikli data merkezleri üzerinden hizmet veriyor olması, internet sayfalarınızda olabilecek data kayıplarına karşı periyodik olarak verilerinizin yedeklenmesi hosting hizmetinin niteliğini de belirleyen esas özelliklerdir.


Hosting seçenekleri nelerdir?

Hosting

Web sitenizde kullanmış olduğunuz internet teknolojileri ve internet sitenizin amacına göre size elverişli hosting hizmetini seçmeniz gerekiyor. Her tasarı için değişik gereksinimler bulunuyor ve bu gereksinime elverişli bir hizmet seçmeniz epey mühim bir konu.


Örnek verecek olur isek şahsi bir blog için paylaşımlı hosting hizmeti size yeterli olabiliyor iken kapsamlı bir e-ticaret dükkanı kurma niyetiniz var şayet bulut server tipinde daha büyük barındırma hizmetlerine göz atmalısınız. Bir misal daha verecek olur şayet şayet dünyanın en teknolojik içerik idare sistemi olan Wordpress ile sayfalarınızı oluştur iseniz sizin için Wordpress hosting hizmeti daha doğru bir seçim olur. Hosting seçeneklerimize gelin bir göz gezdirelim;


1.Wordpress Hosting

Dünya üstünde en çok sarfedilen içerik idare sistemi ve blog oluşturma aracı olan wordpress I kullanıyor iseniz wordpress hosting hizmetini kullanmanız mecburidir. Wordpress hosting hizmeti, wp e hususi olarak optimize edilmiş ve %100 aplikasyon uyumluluğu gerçekleştiren bir hizmet. Bu sebeple nerdeyse birkaç dakikada, en hızlı şekilde wordpress sitenizi problemsiz bir şekilde yayına temin edebilirsiniz. Kurulumları gerçekleştirdiğiniz an hiç bir problemle karşılaşmazsınız.


2.Linux Hosting

Özellikle PHP, MySQL, Python ve benzeri açılmış kaynak felsefesine elverişli araçlarla tasarlanmış olan internet siteleri için en doğru çözümdür. Sayfalarınızı çok hızlı bir şekilde yüklersiniz, veritabanınızı denetim panel üzerinden oluşturursunuz ve gene %100 aplikasyon uyumluluğu ile sitenizi en hızlı şekilde yayına alırsınız.


Dünya üstünde belirtmiş olduğumuz açılmış kaynak tabanlı binlerce internet (cms, blog, forum, bilgi bankası, e-ticaret) programı bulunuyor. Bu programlardan dahi faydalanmak ve barındırmak istiyor iseniz gene bu hizmeti tercih etmelisiniz.


Hosting

3.Windows Hosting

Microsoft program teknolojileri, basit ve elastik internet yazılımları tasarlayabilmek için biçik bir kaftan. Bu teknolojiler ( asp.net, .net core, mssql ) ile tasarlanmış bir internet sitesi, gene bu teknolojiler ile oluşturulmuş bir barındırma altyapısı üzerinden hizmet vermek zoruna. İşte bu tür barındırma altyapıları windows hosting olarak adlandırılmakta. Windows Server işletim sistemi üstünde tasarlanan bu barındırma altyapıları üzerinden kesintisiz ve hızlı hizmet temin edebilirsiniz.


4.Kurumsal Hosting

İşletmelerin kendilerine hususi gereksinimleri bulunuyor. Özellikle daha yüksek elektronik posta kotası, daha yüksek ssd disk alanina sahip bir internet hosting hizmeti ve ilerlemiş emniyet tanımlamaları bir Kurumsal hosting hizmetinde olması gereken mecburi özellikler. Kurumsal firmaların internet sayfaları daha yüksek internet server kaynaklarına ( cpu, ram ve ssd disk) gereksinim duyar. Bu gereksinimleri bir kurumsal hosting mutlaka problemsiz karşılıyor olabilmelidir.


5.Bulut Sunucu

İşleriniz büyüdü, her gün sipariş alıyorsunuz ve internet trafiğiniz yükselmeye başladı. Web siteniz bundan sonra yoğunluk sebebiyle daha çok prosedürcü, bellek ve disk kısmı kaplıyor. Ne kadar hoş sizin adınıza seviniyoruz. Bu yeni kaynak greksinimlerini paylaşımlı hosting hizmetlerinde karşılamayabilir ve internet sitenizde yavaşlıklar, aksamalar yaşayabilirsiniz.


İşte bu tür yüksek kaynak gereksinimleri için bulut server barındırma hizmetleri kullanılmalıdır.


Bulut server kısaca size hususi olarak donanımsal kaynakların rezervasyonu yapılmış farazi server hizmetlerine olarak tanımlanmaktadır. Bir büyük fiziki server onlarca ufak bulut server ya bölünebilir ve her müşteriye hususi yalıtılmış bir server barındırma hizmeti sağlanmış olur. Kaynaklar size hususi olduğu zaman internet siteleriniz de buna ardından çok daha hızlı ve kesintisiz çalışır.


6.Dedicated Server ( Fiziksel Sunucu)

Barındırma Hizmetleri arasındaki en büyük ve en kuvvetli hizmettir. Sadece internet sitenizin barındırıldığı ve bütün donanımsal kaynakların internet sitenize atandığı devasa büyüklükte ve kuvvetli bir fiziki server düşünün. Bu hizmet ile internet siteniz olabilecek en hızlı şekilde çalışır. Müşterileriniz, internet sayfanıza ışık hızında erişir.


Bu hizmet kuvvetli muhtemel epey maliyeti de yüksek bir hizmettir. Bu sebeple mutlaka sitenizin gelir-gider dengelerini gözeterek bu hizmeti edinmenizi tavsiye ediyoruz. Şurası dahi mutlak bir reel; en hızlı hosting hizmetine sahip olmak istiyor iseniz dedicated server hizmetini mutlaka incelemelisiniz. Bu hizmet kuvvetli muhtemel epey maliyeti de yüksek bir hizmettir. Bu sebeple mutlaka sitenizin gelir-gider dengelerini gözeterek bu hizmeti edinmenizi tavsiye ediyoruz.


Hosting seçeneklerini size kısa bir şekilde tanıtmaya çalıştık. Sürçü dil ettiysek af olmasını rica ediyoruz.


Hosting ile birlikte ne gibi hizmetler alınabilir?

Barındırma Hizmetleri ile birlikte size lüzumlu olabilecek yan hizmetleri bu bölgede sizlere tanıtmak isteriz ;


A. Domain kayıt ve domain aktarım


Web sitenizi yayınlamak için mutlaka bir domain (alan adı) e gereksinim duyarsınız. Birbirinden değişik uzantılarda, ebedi seçeneklerle bir domain sorgulamak ve domain kayıt etmek muhtemel.


Birçok hosting hizmeti veren firma bunun yanı sıra domain kayıt ve domain aktarım hizmetlerini de verebilmektedir. Hem hosting hemde domain hizmetini aynı yerden alabilmek bilhassa domain dns girdilerinin problemsiz olarak tanımlanması ve sayfanızın daha hızlı yayına girmesi yönünden yararlı olur.


B. SSL Sertifikaları


Dünya üzerindeki bütün internet siteleri ve internet sitelerini çağıranlar arasındaki data aktarımının emniyet sebebiyle şifrelenmesi bundan sonra mecburilik durumuna geldi. Özellikle google arama motorunun ssl sertifikası olan sayfaları ön planda tutacağını belirtmiş olduğu tarihten beri ssl sertifikası olmayan site adeti yüzde 5 lere kadar düştü.


SSL sertifikasını dilerseniz bedava ssl sertifikası, dilerseniz de ücretli ve emniyet güvenceli ssl sertifikaları arasından seçebilirsiniz. Eğer internet sitenizde ticari bir etkinlik yok şayet bedava ssl, ticari bir etkinlik var şayet müşterilerinize itimat aşılayabilmeniz için ücretli ssl sertifikası seçmenizi tavsiye ediyoruz. En iyi Hosting şirketleri bunun yanı sıra her iki ssl sertifikasını dahi müşterilerine sunabilmektedir.


C. Site Kur ( Hazır site oluşturma araçları)


Web tasarımı konusu ile ilgili hiç bir bilginiz yok, fakat bir internet sitesine gereksiniminiz var. Üzülmeyin, site kur tipi internet dizayn araçları bu hususta size yardım edecektir. Hiç bir programlama bilgisine sahip olmadan sayfalarınızı oluşturabilir ve birkaç saat içinde hazır sitenizi yayına temin edebilirsiniz.


En iyi hosting hizmetini

seçerken nelere

dikkat etmeliyim?


Hızlı Web Sayfaları

Sayfalarınızın yavaş açılması ile hızlı açılması arasında ne ayrım olur? Sonuçta her ikisinde de internet sitenize ulaşım tamamlanıyor? Gelin bu epey mühim konuyu inceleyelim. Araştırmalara göre (bknz. New Industry Benchmarks for Mobile Page Speed) bir internet sayfasına erişimi ne kadar yavaş olursa o sayfadan ayrılma eğilimi katlanarak artıyor. Bu demektir ki yavaş bir internet sitesi demek, daha düşük kullanıcıya ulaşım demek, daha düşük müşteriye hizmetlerinizi satabilmeniz demek, özetle elde etmek dilediğiniz verimin kat kat altında verim elde etmek demek.


Hosting

İşte bu nedenlerle internet siteniz her daim 7 gün 24 saat en hızlı şekilde açılmalı ve performansta düşüş mutlaka yaşanmamalı. Hosting firmalarının, barındırma sunucularında tanımladıkları site adeti arttıkça her siteye atanan prosedürcü, ram ve disk kaynağı azalır. Sonuçta daha yavaş bir ulaşım elde edersiniz. Bu sebeple hizmet alırken mutlaka daha düşük site barındırılan, sitenize daha çok server kaynakları atanmış ve hususi olarak server optimizasyonları gerçekleştirilmiş sunuculardan hizmet alıyor olduğunuzdan mutlaka güvenilen olun.


Teknik Destek

Web sitenizi yayına almakta sorun yaşıyorsunuz. Ya dahi yayına aldıktan bir süre sonra ak bir sayfa geliyor. Ya dahi o ünlü HTTP 500 hatasını alıyorsunuz ve sayfanız gelmiyor. İşte bu tür sıkıntılarda barındırma şirketiniz her daim yanınızda olmalı. Sadece server taraflı sıkıntılarda değil, yerine göre internet sitenizdeki aplikasyon hatalarında dahi size yardımcı olmayı vazife bilmelidir.


Web sitesi yönetmek uzun ve sıkıntılı bir süreçtir. Bu süreçte barındırma şirketiniz her daim sizin yanınızda olmalı. Bu sebeple teknik dayanak, hizmet seçiminizde her daim birinci sırada olmalıdır.


Bir Türk Hosting Firmasından Hizmet Edinin

Yabancı hosting şirketleri genellikle kendi anne ulusal pazarları için hizmet verir. Bu sebeple internet barındırma sunucuları Amerika yahut Avrupa lokasyonunda yer alır. Türkiye içerisinden bu sunuculara ulaşım her daim çok yavaş gerçekleşir. Aynı vakitte reel Türkçe dayanak, Yabancı ülke mevzuatlarına göre faturalama, sorun hemen firmaya ulaşım problemi gibi pekçok problemle karşılaşırsınız.


Türkiye içerisinden hizmet veren firmaların internet sunucuları gene Türkiye içinde barındırılmakta bu sebeple ülke içinde en hızlı şekilde internet sayfalarınızı Türk kullanıcılarına eriştirebilirsiniz. Aynı vakitte reel bir Türkçe teknik dayanak ve her türlü soru, sorunda firmaya kolayca ulaşım olanağına sahip olursunuz.


" Turhost; hususi tesisat ve program optimizasyonları gerçekleştirilmiş ultra performanslı internet sunucuları üzerinden müşterilerine hizmet veriyor. Bu sebeple Türkiye’nin en hızlı hosting hizmetlerini sunmaktayız."


Çok mühim bir nokta dahi bundan sonra Google tipi arama motorları, internet sitenizin süratini ölçümlüyor ve arama sıralamalarında sayfa hızına daha çok ehemmiyet veriyor. Daha hızlı internet sayfaları demek arama motoru sıralamalarında önlerde bulunmak demek.


Kontrol Paneli

Sayfalarınızı yönetebilmeniz için bir denetim paneline gereksiniminiz olacak. Firmanın size bu paneli tedarik ettiğinden mutlaka güvenilen olun. Sağlanan panelin Türkçe ve basit tüketilir olması mühim bir konu.


Kolay tüketimi olan panellere misal vermek gerek görülürse Wordpress ve Linux Hosting için cPanel ve DirectAdmin, Windows Hosting için Plesk denetim panellerini sayabiliriz.


Web Sitesi Güvenliği

Yıllardır sayfanız için alın teri veriyorsunuz ve şimdilik prestijli bir konuma geldi. İşte bu hoş anların tadını çıkartacak iken bir sabah bakmışsınız ki internet sitenizde zararlı içerikler var. Siteniz ele geçirilmiş. İşte bu tür lezzetsiz konular yaşam sürdürmek istemiyor iseniz internet sitesi güvenliğine ehemmiyet verme vakti gelmiş demektir.


Hosting firmanızın bu tür saldırıları yüksek oranlarda filtrelemeye imkan tanıyan hücum engelleme sistemlerine sahip olmasından mutlaka güvenilen olun. Aynı vakitte bu türlü lezzetsiz problemlerin yaşanmaması için verilerinizin periyodik olarak yedeklenmesi de epey mühim. Tabi ki aplikasyon tabanlı emniyet açıklarının kapatılması konusu ile ilgili size de görevler düşüyor.


Bir site oluşturucu yahut WordPress kullanarak nasıl kolayca site sahibi olacağınızı öğrenmek dilerseniz Web Sitesi Nasıl Kurulur? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.


Umuyoruz makalemizi detaylı okuduktan sonra hosting nedir, en iyi hosting firması seçimi nasıl yapılmalıdır konularında daha detaylı bilgi sahibi olursunuz. Bir internet barındırma hizmeti kazanmak, reel yaşamda bir ev kiralamaya benzeri. Yeni eviniz ne kadar havadar olursa siz de o kadar mesut ve huzurlu olursunuz. Tıpkı dijital ortamda hızlı ve güvenilen bir internet hosting hizmetine sahip olmak gibi.

Kaynak: https://kozmik.org/hosting-nedir-2021/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Car configurations

[New post] #Free PC Games April 2022 UPDATE | Free Games Epic Store & Free Games Steam #freegames #epicgames free games

En sevdiğim linklerim