5G NEDİR?

 5G internet son dönemde en çok konuşulan teknoloji. Peki data alış-veriş hızında ve haberleşme cihazlarında ihtilal yaratacağı söylenen 5G teknolojisi nedir?


5G, taşınabilir telefonların kullandığı hücresel ağlarda bulunan teknolojik alt yapının yeni kurallar ile tekrar yapılandırılması. Bu çerçevede radyo frekansları, işlemciler ve antenlerin kullanılma biçiminde uygulanan farklılıklar ve kapasite yükseltici yeni eklemelerden söz edebiliriz.


1970'lerden bu yana değişik şirketlerin mühendisleri hücresel ağların yapılandırılması için standartlar üstünde anlaşıyor ve altyapı noktasında işbirliği içinde hareket ediyor. İletişim cihazları dahi bu altyapı seviyesine elverişli şekilde üretiliyor. Aşağı yukarı her 10 senede bir ilerleyen teknolojiler ışığında daha çok verim alabilmek ve daha iyi hizmet sunabilmek için bu altyapının kodları ve malzemesi değiştiriliyor.


İşte 5G bu altyapının 5. kere değiştirilmesi demek. Elbette bu alt yapı her değiştiğinde tüketicilerin yeni cihazlar satın alması gerekiyor. Eskiden değişim çok hızlı olmadığı için geçiş süreci de uzun senelere yayılıyordu. Ne var ki, günümüzde alt yapı değişikliklerinin de vakit aralığı kısalmaya başladı.


5G ne kadar hızlı?

Bu problemin yanıtı nerede yaşadığınıza, hangi servis operatörünü kullandığınıza ve 5G trenine ne vakit binmeye karar verdiğinize göre değişecek. Ancak varolan hızlara kıyasla problemin kolay yanıtı: çok hızlı.



Örneğin Qualcomm firması yaptığı testlerde saniyede 4,5 gigabit hızlara ulaşıldığını belirtti fakat bu ulaşılan en yüksek sürat. Ortalama hızın saniyede 1,4 gigabit olduğu vurgulanıyor ki bu dahi var olan en hızlı 4G iletişiminden 20 kat hızlı bir teknoloji. Yüksek çözünürlüklü bir filmi indirmek ortalama süratlerle sadece 15 saniye sürecek.


Eğer 4 yahut 5 gigabit süratlerine ulaşırsanız şimdikinden 100 kat daha hızlı bir haberleşme gücüne sahip olacaksınız ve 'indir' tuşunun konumunu 'oynat' tuşu alacak zira dokunmanızla filmin oynamaya başlaması eş vakitli olacak. Bir televizyon dizisinin bütün sezon ve bölümlerini yüksek çözünürlükte indirmeniz bir dakika sürmeyebilecek.


İnternet sitelerinin yüklenmesinde yaşanan rötar süreleri de acıklı şekilde azalacak. Bir siteye ulaşmak için bilgiler değişik servis sağlayacıları ve fiziksel merkezlerden geçmek mecburiyetinde. Günümüzde 50 ila 100 milisaniyelik gecikmeler normal kabul ediliyor. Bu alanda dahi yeni teknolojiler barındıran 5G ile rötar zamanı birkaç milisaniyeye inecek.

İletişim ve rötar alanlarındaki bu hızların ilkin farazi hakikat programları olmak suretiyle pek alanda ihtilal niteliğinde gelişmelere kapı açması bekleniyor. Cihazların hafiflemesi, daha serbest ve taşınabilir duruma gelmesiyle farazi hakikat ve arttırılmış hakikat uygulamlarının günlük hayatın bir parçası durumuna gelebileceği konuşuluyor.


Sosyal hayatınızdan iş hayatınıza, eğiitimden eğlenceye, tanıtım uygulamalarından yeni iş alanlarına, tıptan ticarete pekçok noktada 5G yaşamı değiştirecek.


Örneğin bir futbol maçını stadyumda izlerken sahaya telefonunuzun kamerası ve arttırılmış hakikat gözlüğünüzle baktığınızda oyuna ve oyunculara dair görmek dilediğiniz her bulguyu rötar ve bekleme yaşanmaksızın hemen görebileceksiniz. Cihazların ne kadar küçüleceğine tabi olarak hatta hakemler ve oyuncuların kendileri de bu teknolojiden yararlanacak.


5G hizmeti ne vakit verilmeye başlanacak?

İspanya'nın Barselona şehrinde yapılan Mobil Dünya Kongresi'nde uygulanan son model akil telefon tanıtımlarında en en mühim teknolojik özellik pekçok cihazın son kuşak haberleşme kuvveti olan 5G data ve internet bağlantısını destek veriyor omasıydı. Ne var ki, henüz bu hizmeti alabileceğiniz bir yer yok. Dolayısıyla 5G cihazları alabilmek için çabuk etmenin pek bir manası bulunmuyor.


Örneğin bu hizmetin ABD'de 2019'un ikinci yarısından itibaren hizmete girmesi planlanıyor fakat mutlak bir tarih yok. Üstelik ABD'nin tamamında dahi değil, evvela belli şehirlerde ve bölgelerde başlayacak. ABD'yi İngiltere, Almanya, İsviçre, Çin, Güney Kore ve Avustralya takip edecek. Türkiye için bir tarihten bahsetmekse henüz zor.


Euronews muhabiri Emma Beswick'e konuşan F5 Network şirketinin başmühendisi Bart Salaets, 5G'nin hayatlarımızı nasıl etkileyeceğini bu kelimelerle değerlendirdi:


"Film indirme örneği gerçekte herşeyi özetliyor. Bugün HD nitelik bir filmi bilgisayarınıza 10 dakikada indiriyorsunuz. 5G ile bu bir saniye dahi sürmeyecek. Doktorlar değişik ülke ve şehirlerdeki robotik aygıtları kullanarak milisaniyelik rötar dahi yaşamadan oradaki hastanın ameliyatını gerçekleştirebilecek. Akıllı şehirler, evler, vasıtalar tümü için ihtilal niteliğinde olacak."


5G'nin riskleri neler?

Salaets'e göre 5G hizmeti 2020 ila 2022 yılları arasında kullanmaya başlayabileceğiz ve bu teknolojinin de her teknoloji gibi birtakım riskleri bulunmaktadır. Salaets o riskleri şu şekilde anlatıyor:


"5G yüzbinlerce yeni anten ve baz istasyonu kurulmasını gerektiyor. Bunun sağlığımız üstünde uzun vadeli etkilerinden kaygı duyan aniden çok ademoğlu var. Bunun beraberinde 5G bir evvelki 4G'ye kıyasla daha yüksek güenlik riskleri içeriyor zira daha çok art kapı programı ve açıkları mevcut."

KAYNAK: https://kozmik.org/5g-nedir-5g-hakkinda-bilmeniz-gerekenler-2021/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Car configurations

[New post] #Free PC Games April 2022 UPDATE | Free Games Epic Store & Free Games Steam #freegames #epicgames free games

En sevdiğim linklerim